Si̇ber Güvenli̇ği̇n Önemi̇ Gi̇derek Artıyor!
Buradasınız: Anasayfa / Blog
19 Ekim 2020, Pazartesi
Siber Güvenliğin Önemi Giderek Artıyor!
Bir çok farklı anlam taşıyan siber güvenlik aslında bilgi güvenliği, operasyon güvenliği, bilgisayar ve ağların güvenliği, kişisel verilerin güvenliği koruması anlamlarını taşıdığı gibi devletler kademesinde vatandaşların ve kurumların veri güvenliği anlamlarını da taşır.
Siber Güvenliğin Önemi Giderek Artıyor!

Siber güvenlik nedir?

Bir çok farklı anlam taşıyan siber güvenlik aslında bilgi güvenliği, operasyon güvenliği, bilgisayar ve ağların güvenliği, kişisel verilerin güvenliği koruması anlamlarını taşıdığı gibi devletler kademesinde vatandaşların ve kurumların veri güvenliği anlamlarını da taşır. Siber saldırılara karşı siber savunma sistemleri hayata geçirilir.

Siber saldırı nedir?

Kişisel verilerimizden tutunda devlet sırlarına kadar erişmeye çalışan korsanlar veya diğer ulus istihbarat servislerinin bir devletin fiziksel ağlarına saldırarak bilgileri çalmasıdır. Siber saldırılar her zaman bilgi çalmak amaçlı olmasa da fiziksel makinelere saldırılar düzenleyerek performanslarını düşürmeye veya tamamen devre dışı bırakma amaçlı da olabilir. Siber saldırılar altında teelfon dinleme, uzaktan görüntüleme ve uydudan izleme gibi durumlar da söz konusu olmaktadır. Siber saldırılar devletleri ve vatandaşları çok büyük zararlara uğratabilmektedir.

Siber güvenlik uzmanlığı

Siber saldırılara karşı devletler veya kurumlar bir takım tedbirler almaya çalışırlar. Bu alanlarda çalışan kişilere Siber Güvenlik Uzmanı adı verilir. Siber saldırılar gerçekleştiği zaman savuşturmak için çalışırlar veya siber saldırılara karşı koruma tedbirleri almaya çalışırlar. Sistemlerde güvenlik açıklarını tespit etmek ve bu açıkları giderecek metotlar üretirler. Uygulamalarda sızıntı yapabilecek arka kapıları tespit ederler ve bu kapıların güvenliğini sağlarlar.
 
 
Arka kapı demişken bundan da bahsedelim. Arka kapı bir internet sitesinin, bir uygulamanın veya bilgisayarın portlarından veya sızıntı yazılımından kaynaklı olarak sistem içerisindeki verilerin bir başka yerlere aktarılmasını sağlayan gizli geçitlerdir. Arka kapılar pek çok durumlarda oluşmaktadır. Bazen yazılımcılar tarafından hazırlanan web siteleri veya uygulamalarda bulunurken bazen de korsanlar tarafından da crack dosyaları veya korsan web scriptleri ile bu kapılar açılabilmektedir. Böylecce uygulamalarda veya web sitelerinde kişisel bilgilerden ödeme bilgilerine dek pek çok veriler de çalınabilmektedir.
Siber tehditlerden korunma yolları
 
Siber saldırılar günde milyonlarca kez olabilmektedir. Bu saldırılar anlık olarak simule edilmiş biçimde bazı güvenlik şirketleri tarafından gösterilmektedir. Aşağıdaki adreste bu saldırıların bir canlı örneğini görebilirsiniz.
 
Siber saldırılar bu kadar aşırı sık gerçekleşiyorken nasıl korunmalıyız diye sorabilirsiniz. Elbette pek çok korunma yöntemleri söz konusudur. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
• Sürekli şifrelerimizi güncellemeliyiz ve güçlü şifreler oluşturmalıyız. Bu şifreler büyük harf, küşük harf, sayılar ve özel simgeler içermelidir.
• Bilgisayarımızı güncel ve lisanslı işletim sistemiyle kullanmalıyız.
• Güncel ve lisanslı bir antivirüs kullanmalıyız.
• Sosyal ağlarda paylaşım yaparken paylaşım gizliliğine dikkat etmeliyiz.
• Web sitelerinin SSL sertifikası olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Bu adres çubuğunda yeşil asma kilit simgesiyle anlaşılır. Anahtar simgesi yeşil olan web sitesi SSL sertifikasına sahiptir.
 
Siber saldırılara karşı siber güvenlik tedbirleri zaten alınıyor. Ancak bu saldırılar kişisel boyutlara kadar indirgenebildiği için liste halinde verdiğim tedbirler hayat kurtaracaktır.
 
Hemen Bizi Arayın