Covi̇d-19 Salgını Hakkında Bi̇lgi̇lendi̇rme
Buradasınız: Anasayfa / Blog
18 Eylül 2020, Cuma
Covid-19 Salgını Hakkında Bilgilendirme
COVID-19 Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Covid-19 Salgını Hakkında Bilgilendirme

Çok geniş bir aile olan coronavirüs ailesinde oluşan bir mutasyon sonucunda ortaya çıkan COVID-19, ilk defa bu ölçekte bir salgına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Şubat ayında pandemi olarak ilan edilen salgın hakkında, sosyal medya aracılığıyla yaşanan büyük bir bilgi kirliliği olduğu görülüyor. Kriz durumlarında, özellikle de ölüm riskinin bulunduğu ve yayılma hızı çok yüksek olan bir salgın ortamında birçok açıdan yararlı bilgilerin paylaşılmasının yanında, insanlarda endişe ve paniğe yol açabilecek fiktif (uydurma) bilgilerin de sanal haberleşme ortamında dolaşmakta olduğu görülüyor. Yaşanan sanal kirliliğe sağlık personeli, hatta doktorların bile inanarak, halk sağlığı açısından riskli veya zararlı olabilecek yöntem ve öneriler hızla yayılıyor.

Yeni coronavirüs tüm dünyada insanlara bulaşmaya devam ederken, bu virüs hakkındaki haberler ve sosyal medya paylaşımları da internette yayılıyor. Özellikle hastalığa karşı alınması gereken önlemler ve hasta olmamak için verilen tavsiyelerde yaşanan bilgi kirliliği insanların doğru bilgiye ulaşmasını da engelliyor. 

 

 

8 Maddede Yapılması Gerekenler

1. Mümkün olduğu kadar evde kalın, gerekmedikçe dışarı çıkmayın.
2. Gerekmedikçe ve acil bir durum olmadıkça hastanelere sağlık kuruluşlarına gitmeyin.
3. Rutin sağlık sorunlarınızı erteleyin.
4. Yaşlılarınızı (65+) koruyun. Onları toplumdan ve eğer evde bir içeri bir dışarı yapmak zorundaysanız kendinizden ve diğer ev halkından da izole edin.
5. Yakınlarınızdan duyduğunuz veya internetten okuduğunuz her bilginin doğruluğuna inanıp, yaymayın.
6. Gereksiz önlemlerle ekonomik gücünüzü boşa harcamayın
7. Paniğe kapılmayın ve ruhunuzu rahatlatacak uğraşlar yapın
8. Ruhsal ve bedensel olarak hijyeninize dikkat edin.

Hemen Bizi Arayın